Go to references and case studies

 

La Fabrique De Lunettes Paris: back to the future

"Our challenge: turning an old bank into a modern optical store in an old but trendy neighbourhood of Paris, Le Marais. This project is the result of great teamwork between the firm and our clients. We designed the interior of the optical store in the spirit of the fifties adapted to meet the contemporary expectations of the customers.", says Marc Ifrah from Marc Ifrah Architecture.


The store occupies the ground floor of an Haussmaniann building. Though the store is a large open space, its layout comprises several rooms as in an apartment: a waiting room, a living room, a kids room and the laboratory. The laboratory stands behind a glass wall, so customers can see the opticians at work on their state of the art equipment. Customers therefore really feel at ease in this homey ambiance. To reinforce this layout, the architect painted the arch in black and used washed out yellow and blue colours on the walls.

 

La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-06.jpg
La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-01.jpg

 

The glasses presentation cabinets have been entirely custom made and are freely inspired by Piet Mondrian’s painting. While the glasses are presented on the upper part of the cabinets with a white illuminated background, the lower closed parts of the cabinets are red, blue and yellow parallelepipeds. This lower part of the cabinets is used to store the glasses a hand away from the samples presented, as well as other materials.

The shape and size of the cabinets are adapted to the particular needs. An oriented mirror has been placed on top of each cabinet, enabling the customers to see themselves while trying on the glasses. Under each mirror and due to their inclination, the architect used the remaining horizontal space to print the details and brands of the glasses in order to make them readable through the mirror. On top of being useful information, this optical impression is animating as well.

 

La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-07.jpg
La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-04.jpg


"They spent many days going round the Paris flea market to find genuine 50s pieces."

 

The perspective of the store is also enhanced by the very graphic floor, which is made of 10 by 10 centimeter tiles in two colours - soft and dark grey - from Royal Mosa, laid out in a scaled houndstooth motif.

The furniture, from chairs to tables and a couch, and all accessories have been carefully chosen by the owners, who spent many days going round the Paris flea market to find genuine 50s pieces.

 

La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-02.jpg

 

Last but not least, the architect rounds up the presentation of this project by the large entrance door, which is made out of plain oak and mounted on two pivots. It is recessed inside the shop so that it can open without disturbing the flow of pedestrians in the street.

 

La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-08.jpg
La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-05.jpg
Project details
Project: La Fabrique de Lunettes
Architect: Marc Ifrah Architecture
Location: Parijs (France)
Completion: 2011
Mosa series: Global Collection
More information

We set high standards for the advice and support. This means that we actively aim for dialogue and that we are interested in what interests you. Do you have any questions about this project or would you like to discuss the options for your project?

Contact Mosa