Wijnhavenkwartier
Geurst & Schultze Architecten + Studio Leon Thier

Naar referenties en case-studies

 

Zandkleurige keramische facade verrijkt Haagse skyline

Het Wijnhavenkwartier, ontworpen door architectenbureau Geurst & Schulze, vormt een bijzonder fraaie aanvulling op de skyline van regeringsstad Den Haag. Een saai kantorencomplex van twee ministeries transformeerde in een warm, stedelijk gebouw, waar van alles en nog wat gebeurt. Het complex herbergt appartementen, horeca, winkels en een dependance van de Universiteit Leiden. Eyecatcher is de zandkleurige facade, bekleed met custom design tegels van Mosa. Hiermee verwijst de architect naar Den Haag, ‘mooie stad achter de duinen’.


 

Spannende weefpatronen
“De keramische facade prikkelt voortdurend om naar het gebouw te kijken”, licht architect Jeroen Geurst zijn ontwerp toe. “Hoe dichter je bij Het Wijnhavenkwartier in de buurt komt, hoe meer er te beleven valt. Van een afstand lijkt het gebouw egaal zandkleurig. Dichterbij tekenen zich door het tegelwerk spannende weefpatronen af. Op de facade van het hoofdgebouw zijn verticale lijnen dominant; in de laagbouw zijn de tegels in een horizontaal patroon verwerkt. Elke gevel is anders. Dat ook elke tegel een unieke kleurnuance heeft, wordt duidelijk vlakbij het gebouw. Al die details leveren bezoekers steeds extra informatie op. Dat maakt een gebouw in mijn ogen interessant.”

Het Wijnhavenkwartier staat in hartje centrum op een onderlaag van zand. Van de oorspronkelijke hoogbouw van het voormalig jaren zeventig complex bleef alleen de betonnen draagconstructie staan. De nieuwe toren biedt ruimte aan 170 appartementen en penthouses. De oude laagbouw is volledig vervangen door nieuwbouw. Samen met de onderste verdiepingen van de toren, omvat dit gedeelte horeca, winkels en kantoren. Een ander belangrijk onderdeel is de dependance van de Universiteit van Leiden.

 







‘Pas nu het gebouw af is, zie ik de enorme invloed van lichtinval op keramiek.’

Wijnhavenkwartier-Den-Haag-12.jpg
Wijnhavenkwartier-Den-Haag-14.jpg

 

Ritmisch lijnenspel
Geurst & Schulze kreeg als opdracht om het saaie kantorencomplex te transformeren tot een ‘aantrekkelijk verblijfsgebied’. Eigentijds, open, passend bij de binnenstad en moderne skyline van Den Haag. Geurst: “De esthetiek van de facade is natuurlijk heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners van het gebouw gaan houden. De gevel legt de relatie met de rest van de stad. De zandkleurige tegels op de facade vormen niet alleen een verwijzing naar het nabije strand, maar ook naar de ondergrond van zand.”

De architect koos voor een gevel die ‘het skelet van het gebouw blootgeeft en onthult wat binnen gebeurt’. “Elk appartement kreeg een balkon, wat het gebouw levendig maakt. De constructie van kolommen en vloeren binnen, bepalen het ritme van het verticale en horizontale lijnenspel van de keramische bekleding buiten. De Mosa-tegels komen ook terug in alle entrees van de appartementen.”


 



Een gevel die ‘het skelet van het gebouw blootgeeft en onthult wat binnen gebeurt’.

Custom made keramische tegel
Geurst & Schulze koos niet alleen om esthetische redenen voor keramiek. Geurst: “Het Wijnhavenkwartier mocht niet zwaarder zijn dan het oorspronkelijke gebouw. Maar ik wilde wél een zekere massa creëren om de stedelijke ruimte te begrenzen. Lichtgewicht steenachtig materiaal was de ideale oplossing.”

“Onze keuze viel al snel op Mosa, omdat je als architect samen met een designteam je eigen custom made tegel kan ontwerpen. Kleuren worden volgens eigen receptuur gemengd. We onderzochten samen welke pigmenten meer of juist minder naar voren moesten komen om de natuurlijke zandkleur het best te benaderen. Een spannend proces! Wijnhavenkwartier is een gigantisch gebouw, dus de kleur moet perfect zijn. Diverse proeven zijn op verschillende momenten van de dag bekeken en verder verfijnd. Zolang, totdat de tint helemaal goed was.”

 

Wijnhavenkwartier-Den-Haag-04.jpg
Wijnhavenkwartier-Den-Haag-05.jpg

 

Snelle montage

Volgens Geurst was het aanvankelijk nog best een uitdaging om de hoofdopdrachtgever en beleggers van Wijnhavenkwartier te overtuigen van zijn keuze voor Mosa. “Zo’n prestigieus project wil iedereen binnenhalen. Internationale concurrenten gooien zich tegen lage prijzen in de strijd. Mosa is niet de goedkoopste. Maar eigenschappen als sterk, duurzaam, onderhoudsvriendelijk en onzichtbare tegelverankering gaven gelukkig wel de doorslag.” Daarnaast was een snelle montage voor hoofdaannemer Heijmans noodzakelijk vanwege het ontbreken van ruimte voor opstelplaatsen middenin de stad. WVH Gevelprojecten heeft de facade op prefab elementen geprefabriceerd. Daarbij kwam het lichte gewicht van de Mosa-tegel goed van pas. Bovendien dacht het designteam mee over mooie hoekoplossingen en slim gebruik van reststukken.”

 

Wijnhavenkwartier-Den-Haag-03.jpg

 

Effect van lichtinval

Geurst & Schulze had nog weinig ervaring met keramische gevels. “Pas nu het gebouw af is, zie ik de enorme invloed van lichtinval op keramiek”, zegt Geurst. “Omdat elke tegel uniek is, krijg je hetzelfde effect als met natuursteen. Op sombere, bewolkte dagen kleurt het gebouw ietsje donkerder mee; op zonnige dagen staat het onder de blauwe lucht helemaal te stralen. Dat vervult mij als architect zeker met een gevoel van trots. Maar meer nog kijk ik naar hoe Wijnhavenkwartier middenin de stad functioneert. En dan zie ik dat het goed is.”

 

Wijnhavenkwartier-Den-Haag-10.jpg
Wijnhavenkwartier-Den-Haag-13.jpg
Wijnhavenkwartier-Den-Haag-06.jpg
Projectdetails
Project: Wijnhavenkwartier
Architect: Geurst & Schultze Architecten +
Studio Leon Thier
Locatie: Den Haag
Oppervlakte: 800 m2
Oplevering: 2016
Mosa-serie: Solids
Meer informatie

Wij stellen hoge eisen aan de advisering en ondersteuning. Dit betekent dat we actief het gesprek opzoeken en interesse tonen in wat u beweegt. U heeft vragen over dit projecten of de mogelijkheden voor uw project bespreken?

Contact Mosa