ProHealth Care
Cannon Design

Naar referenties en case-studies

 

De pilaren van een doordacht design

De uitstraling van een zorginstelling speelt steeds vaker een rol bij de keuze voor een bepaald behandelcentrum. Ontwerpers zoeken daarom naar innovatieve manieren om behandelcentra in te richten en een aangename omgeving te creëren. Een omgeving waar patiënten zich veilig voelen en die het genezingsproces bevordert. CannonDesign, wereldwijd één van de grootste ontwerpbureaus voor zorginstellingen, waagde zich aan deze uitdaging voor het UW Cancer Center van ProHealth Care in Wisconsin, USA. Ze ontwierpen een warm, open en uitnodigend interieur dat rust uitstraalt. Een plek die troost biedt in een stressvolle periode.


 

Architect Heather Clinger nam het interieurontwerp voor haar rekening en vertelt hoe belangrijk een doordacht ontwerp is voor zorginstellingen. “Patiënten willen hier liever niet zijn, maar komen er tijdens een behandelproces talloze keren over de vloer. Zij waren ons uitgangspunt”, licht Clinger toe. “We wilden hen hierbij betrekken en riepen hun hulp in om het ontwerp vorm te geven. ProHealth had de beschikking over een bijzonder sterke patiëntengroep die zich heel duidelijk uitsprak over het infusiecentrum van ProHealth Care. Het centrum moest openheid uitstralen en onderling contact stimuleren, met aparte ruimtes om je even te kunnen terugtrekken. Daarnaast vonden ze het belangrijk dat er altijd iets nieuws te ontdekken is, omdat ze er veel tijd doorbrengen. Naast patiënten raadpleegden we een design team bestaande uit medewerkers van ProHealth Care.”

Zodra de wensen van de patiënten en medewerkers duidelijk waren, ging CannonDesign op zoek naar geschikte ontwerpoplossingen en materialen. Het ontwerp werd gebaseerd op vijf pilaren, variërend van warmte en dynamiek tot rolstoelvriendelijk en duurzaam.

 

 

Warmte en nabijheid
Clinger: “De patiënten hechten veel waarde aan de aanwezigheid van een open ruimte waar ze samen kunnen komen.” In de gemeenschappelijke ruimtes en de aparte kamers waar zij zich kunnen terugtrekken, werd daarom een haard geplaatst, gecombineerd met een accentwand van Mosa-tegels. Vanwege de gure winters in Wisconsin is extra warmte bovendien geen overbodige luxe.”

 



"Er is een aantrekkelijke organische uitstraling gecreëerd. Geen enkele tegel is hetzelfde."

Dynamisch lichtspel
Omdat patiënten vaak talloze keren naar het behandelcentrum moeten komen, kozen de ontwerpers voor materialen die er op elk moment van de dag en vanuit elke hoek anders uitzien. De Terra Tones-serie van Mosa met verschillende tinten en dieptes draagt bij aan deze dynamiek. De kleurstelling van de vloertegels benadrukt de steeds veranderende lichtinval en ondersteunt daardoor de dimensionaliteit van het ontwerp. Het kleurenpalet van het interieur sluit bovendien aan op het natuurlandschap rond het behandelcentrum. Clinger: “Er is een aantrekkelijke, organische uitstraling gecreëerd. Mosa maakte dit mogelijk met tegels die zelfs binnen het patroon variëren: geen enkele tegel is hetzelfde.”

 

 

Rolstoelvriendelijk en antislip

“Met het oog op de winters in Wisconsin zochten we naar antislip-vloeren die bestand zijn tegen strooizout. Daarnaast moest de vloer geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Door de nauwkeurig afgemeten toplaag en de gerectificeerde afmetingen kon de tegelvloer perfect glad en met zeer smalle voegen gelegd worden. Dit, én de hoge antislipwaarde van Mosa-tegels komt de loopveiligheid ten goede”, aldus Clinger.

Duurzaamheid

“Cannon redeneert vanuit een duurzame aanpak. Daarom is duurzaamheid ook altijd het eerste onderwerp dat we met de klant bespreken. Mosa is de eerste en enige leverancier van Cradle to Cradle-gecertificeerde keramische tegels. Natuurlijk beïnvloedde dat onze keuze”, aldus de architect, die voor dit project tevens samenwerkte met andere bedrijven waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Clinger: “We werken graag samen met bedrijven als Mosa, die met je meedenken en begaan zijn met je project. We kiezen niet zomaar een leverancier, we gaan voor een duurzame relatie.”

 









"We werken graag samen met bedrijven als Mosa, die met je meedenken en begaan zijn met je project."

Projectdetails
Project: ProHealth Care UW Cancer Center
Architect: CannonDesign
Locatie: Wisconsin (Verenigde Staten)
Oplevering: 2014
Mosa-serie: Terra Maestricht
Meer informatie

Wij stellen hoge eisen aan de advisering en ondersteuning. Dit betekent dat we actief het gesprek opzoeken en interesse tonen in wat u beweegt. U heeft vragen over dit projecten of de mogelijkheden voor uw project bespreken?

Contact Mosa