Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen
Novares Architecten

Naar referenties en case-studies

 

Abstract lijnenspel met symmetrische compositie

Het nieuwe regiokantoor van de Rabobank in Boxmeer, ontworpen door Novares Architecten, is een uniek herkenningspunt langs de drukke snelweg. In de gevel van het opvallende gebouw zijn ramen, keramische tegels en verspringende elementen ritmisch met elkaar afgewisseld. De Terra Maestricht-tegels van Mosa Facades geven het gebouw een stijlvolle, speelse en solide uitstraling.


 

Uitgangspunt voor het ontwerp waren twee belangrijke vereisten in de opdracht: de Rabobank wilde een informeel, uitnodigend en duurzaam gebouw voor zijn medewerkers en klanten, terwijl de gemeente een representatief gebouw wenste voor deze prominente locatie op het bedrijventerrein.

Het vijf verdiepingen tellende pand biedt voldoende ruimte voor de circa 180 medewerkers van het regiokantoor en adviescentrum van Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen. In de nieuwe, centraler gelegen vestiging zijn verschillende regiokantoren samengebracht en zijn kantoortuinen met flexibele werkplekken gecreëerd. Op de begane grond is een Grand Café ondergebracht, dat tevens dienst doet als personeelskantine en informele ontmoetingsplek.

 

Rabobank-Land-van-Cuijk-Maasduinen-Beugen-09.jpg
Rabobank-Land-van-Cuijk-Maasduinen-Beugen-12.jpg

 

Het gebouw is zo ontworpen dat het herkenbaar is van elke zijde en heeft hierdoor geen duidelijke voor- of achterkant. De gevel wordt gekenmerkt door een abstract lijnenspel met een symmetrische compositie rondom. "Het lijkt alsof het gebouw uit één blok is gesneden", zegt projectleider Michel van Bergen van Novares Architecten. Om de grote openingen en uitstekende elementen te creëren, werden volumes weggenomen en toegevoegd. De ritmisch geplaatste en in de gevel verzonken verticale ramen en de grote openingen vormen samen een harmonieus geheel.

 

Voor de gevelbekleding was een materiaal nodig dat er natuurlijk, maar wel elegant en modern uit zou zien, aan de hoge duurzaamheidsvereisten zou voldoen en de vorm van het gebouw zou accentueren. Steen zou – letterlijk en figuurlijk – te zwaar zijn. "Er was een licht materiaal nodig, omdat de eerste verdieping min of meer zweeft en er op de begane grond geen wanden zijn die hem ondersteunen", legt Van Bergen uit. "Steen leek ons voor een bank ook vrij stereotiep en ouderwets." Met deze factoren en aspecten als betaalbaarheid en onderhoud in het achterhoofd, werd uiteindelijk gekozen voor de keramische gevelbekleding van Mosa Facades.

 





"Het lijkt alsof het gebouw uit één blok is gesneden"


facades-rabobank-landvancuijk.jpg

 

In de gevel is met behulp van het tegelpatroon en de verticale ramen een interessant lijnenspel gecreëerd. Voor de gehele gevel werd tweeduizend vierkante meter aan Terra Maestricht-tegels in 204V gebruikt. Het patroon werd aangepast aan het tegelformaat van 100 x 100 centimeter. Van Bergen: "Dit tegelformaat was het uitgangspunt voor de indeling van de gevel. We varieerden echter wel in de hoogte van de tegels. We gebruikten dus niet alleen 100 x 100 centimeter, maar ook 100 x 50 centimeter." De afmetingen van de verticale ramen werden ook afgestemd op deze tegelformaten, zodat ze perfect in het patroon passen. "Het oppervlak van tegels en ramen is perfect uitgelijnd, waardoor de ramen zelf ook bijna tegels lijken en schaduweffecten worden voorkomen. Zo krijgt de gevel een abstractere uitstraling." Dankzij een speciaal ontwikkelde techniek is iedere Terra Maestricht-tegel uniek. Aan de 204V-tegels werd speciaal voor dit project een extra effect toegevoegd, zodat er nog meer kleurvariaties ontstonden. "De tegels geven het gebouw een coherente uitstraling", voegt Van Bergen toe.


 


"De tegels geven het gebouw een cherente uitstraling."


Op een aantal plaatsen werden betegelde onderzijdes naar binnen en de lijnen met een nauwlettend oog voor detail over de hoeken doorgetrokken, waardoor een natuurlijke overgang tussen binnen en buiten ontstond. Dankzij het vlakke oppervlak kon men de tegels gelijk aan het oppervlak van de ramen plaatsen en zo een glad geveloppervlak creëren. Dit werd verder vereenvoudigd door de minimale voegbreedte, de kleine hoeveelheid benodigde voegspecie en de onzichtbare bevestiging op aluminium profielen.

 

Rabobank-Land-van-Cuijk-Maasduinen-Beugen-08.jpg
Rabobank-Land-van-Cuijk-Maasduinen-Beugen-02.jpg
Rabobank-Land-van-Cuijk-Maasduinen-Beugen-01.jpg

 

De duurzaamheid van het gebouw werd onder andere gegarandeerd met een geothermische warmtepomp, ledverlichting, een groen dak en gevelventilatie. Hiervoor ontving het gebouw een BREEAM Very Good-score. De Terra Maestricht-tegels met Cradle to Cradle Silver-certificaat van Mosa Facades worden vervaardigd uit gerecycled materiaal en leveren zo ook een belangrijke bijdrage aan de hoge duurzaamheidsvereisten. Hun duurzame, weerbestendige en onderhoudsvriendelijke karakter zorgt ervoor dat de tegels, en daarmee ook het gebouw, lange tijd mooi blijven.

 

Rabobank-Land-van-Cuijk-Maasduinen-Beugen-11.jpg
Projectdetails
Project: Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen
Architect: Novares Architecten
Locatie: Beugen
Oppervlakte: 2.100 m2
Oplevering: 2013
Mosa-serie: Terra Maestricht
Meer informatie

Wij stellen hoge eisen aan de advisering en ondersteuning. Dit betekent dat we actief het gesprek opzoeken en interesse tonen in wat u beweegt. U heeft vragen over dit projecten of de mogelijkheden voor uw project bespreken?

Contact Mosa