Uniform geheel op twee niveau's

In de Franse gemeente Bormes-les-Mimosas staat Villa B, met een vrij uitzicht over de Middellandse Zee. De villa is een ontwerp van Fatosme & Lefèvre, een architectenbureau dat sinds halverwege de jaren 80 vanuit Marseille opereert.

Private house Bormes les Mimosas
Fatosme & Lefèvre Architectes

Naar referenties en case-studies

 

“Villa B is gelegen op een perceel van 4.930 vierkante meter en heeft een netto vloeroppervlak van 140 vierkante meter. Bij het project hoort ook een buitenzwembad, dat extra kubieke meters aan het complex toevoegt”, aldus architect Christian Lefèvre. De constructie bestaat uit twee delen met daartussen een pad in de buitenlucht dat de beide elementen met elkaar verbindt. Op niveau 0 ligt het woongedeelte en op niveau +1 bevindt zich een poolhouse met overloopzwembad. “De ene helft van het huis ligt in de grond verzonken, terwijl de andere helft juist uit de grond naar voren steekt en wordt ondersteund door dunne pijlers. Deze helft rust op het volume van het zwembad, waarbij de steunmuur weer als leidraad dient voor het pad dat te midden van het struikgewas toegang biedt tot de villa”, vervolgt Lefèvre.

 

Villa_Bigand-Bormes-les-Mimosas-03.jpg
Villa_Bigand-Bormes-les-Mimosas-06.jpg


"Deze tegel uit ongeglazuurd keramiek sluit met zijn zanderig aandoende korrels en glinsterende kristalachtige deeltjes perfect aan bij de rest van het complex."

 

Door de inzet van verschillende materialen, zoals steen uit Bormes, natuurlijk hout, grijs beton en bruin metaal, is de villa goed gecamoufleerd en vanuit de omgeving vrijwel onzichtbaar. Voor de paden naar de villa en de steunmuren werd gebruik gemaakt van een okerbruine steensoort uit de regio, gecombineerd met cementen voegen. Bij deze natuurlijke basis past een tegelvloer met een minerale, matte afwerking. De keuze viel uiteindelijk op de Quartz-tegel van Mosa. Deze tegel uit ongeglazuurd keramiek sluit met zijn zanderig aandoende korrels en glinsterende kristalachtige deeltjes perfect aan bij de rest van het complex. Om een uniform geheel te creëren, raadde de architect bovendien aan om voor alle oppervlakken, binnen én buiten, hetzelfde materiaal te gebruiken. Christian Lefèvre: “Dankzij hun matte look met gespikkelde, subtiel glinsterende finish vangen de Quartz-tegels van Mosa het licht en geven ze het complete getegelde oppervlak een zachte uitstraling.”

 

 

Bij het project kwam Mosa's Quartz-collectie in twee verschillende uitvoeringen tot inzet. Voor de terrassen buiten en de vloeren binnen, inclusief de keuken, werd gekozen voor zandkleurige tegels met reliëfstructuur (4105 RQ) en antislipoppervlak, in het grote, rechthoekige formaat 45x90 centimeter. In de badkamer zijn de wanden van de in Italiaanse stijl uitgevoerde douche, de wand achter de wastafel en de wanden van de afzonderlijke toiletten afgewerkt met een afwisselend patroon van gladde, antracietkleurige tegels uit de Quartz-collectie van Mosa (4104V) in de formaten 10x90, 20x90 en 30x90 centimeter. Deze tweekleurige afwerking komt weer terug in de gevelbekleding, waarvoor is gewerkt met een combinatie van bruin metaal en natuurlijk hout, en de betonnen plaat die het terras op niveau +1 ondersteunt.

 

Villa_Bigand-Bormes-les-Mimosas-02.jpg
Villa_Bigand-Bormes-les-Mimosas-01.jpg
Villa-Bigand-Bormes-les-Mimosas-08.jpg
Projectdetails
Project: Private house Bormes les Mimosas
Architect: Fatosme & Lefèvre Architectes
Locatie: Bormes-les-Mimosas (Frankrijk)
Oppervlakte: 140 m2
Oplevering: 2015
Mosa-serie: Quartz
Meer informatie

Wij stellen hoge eisen aan de advisering en ondersteuning. Dit betekent dat we actief het gesprek opzoeken en interesse tonen in wat u beweegt. U heeft vragen over dit projecten of de mogelijkheden voor uw project bespreken?

    Contact Mosa