Maastricht UMC+
Architecten aan de Maas

Naar referenties en case-studies

 

Tegelvloeren zijn smaakmakers

“Vloeren in een hal zijn visitekaartjes. Ze zetten de toon en zorgen ervoor dat je als bezoeker in een groot gebouw de weg kunt vinden, je kunt oriënteren en je dus prettig voelt. Dat zie je ook bij de nieuwe aanbouw van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+).” Aan het woord is architect Luc Nooijen, werkzaam bij Architecten aan de Maas in Maastricht. “Als ik nu - een half jaar na de ingebruikname - kijk naar het gebouw, dan zie ik dat de moderniteit en stoerheid goed bij de zeer lichte, klinisch ogende oudbouw past. We waren in staat om, ondanks het uitgebreide programma van eisen, een gebouw neer te zetten dat zijn luchtigheid heeft behouden en tevens de warmte en ontspanning uitstraalt die verwacht mag worden bij het huidige tijdsbeeld."

 


 

Tegel als bepaler van verkeerssystemen

Nooijen: “De oud- en nieuwbouw moesten wat ons betreft naadloos op elkaar aansluiten en de serrehal in het nieuwe gebouw moest organisch onderdeel worden van het openbare gebied van de rest van het ziekenhuis. Dat kon door de vloer, als eyecatcher, drager te laten zijn van de gehele publieke ruimte. Dat aspect was voor ons doorslaggevender dan bijvoorbeeld hygiëne. Klinkt misschien gek in het geval van een ziekenhuis, maar de tegel is gelegd in de algemene verblijfs- en doorgangsruimte. Aspecten als connectie met de overige ruimtes, veiligheid vanwege de vele loopbewegingen, onderhoud én ambiance waren voor ons dus veel belangrijker.

 

Verheylaan-10-UMC-Maastricht-03.jpg

 

De keuze voor Solids was eigenlijk puur geluk moet ik toegeven. We hadden feitelijk al gekozen voor Terra Maastricht, die ook in de entree van het ziekenhuis ligt. We werden echter gebeld door José Maase, designer bij Mosa, of we een nieuw ontworpen serie wilden bekijken en beoordelen.” Maase vult aan: “We waren net een nieuw vloertegelconcept aan het ontwikkelen en dan sparren we altijd graag met architecten, leggen onze ideeën voor en peilen hun feedback. Luc reageerde direct enthousiast op Solids en zag mogelijkheden voor MUMC+.” Nooijen: “Ik wilde een levendige, maar genuanceerde vloer, die eventueel ook naderhand in het bestaande gebouw kan worden toegepast. Solids, in de lichtgrijze kleur die we kozen, bood die kans. Samen met onze opdrachtgever maakten we vervolgens een zorgvuldige afweging. Dat werd vergemakkelijkt doordat Mosa meteen voorstelde om niet alleen in hun showroom de tegel te komen bekijken; Op twee plekken in het ziekenhuis zijn vlakken van 50 vierkante meter neergelegd. Daarnaast zijn de reacties van gebruikers en experts van het facilitair bedrijf, techniek, vastgoed & huisvesting en onderhoud gepeild. We hebben zo echt het doopceel qua kwaliteit, esthetiek, kleur, schakering en toekomstbestendigheid van de tegel kunnen lichten.

 



"Ik wilde een levendige, maar genuanceerde vloer, die eventueel ook naderhand in het bestaande gebouw kan worden toegepast. Solids, in de lichtgrijze kleur die we kozen, bood die kans."

Verheylaan-10-UMC-Maastricht-01.jpg
Verheylaan-10-UMC-Maastricht-09.jpg
Verheylaan-10-UMC-Maastricht-08.jpg

 

Hoewel we met de schakering in de 60 x 60 centimeter Solids gemakkelijk een looprichting aan de vloer hadden kunnen meegeven, besloten we dat niet te doen. We hebben de tegels haaks op elkaar gelegd. De vloer kreeg hierdoor op natuurlijke wijze een luxe, tijdloos karakter en de ruimte werd subtiel vergroot.” Maase: “De technische eigenschappen van Solids zijn vergelijkbaar met die van onze andere series; Solids is zeer slijtvast, heeft een vlak, maatvast oppervlak en kan gemakkelijk worden schoongemaakt. Dat laatste geldt ook voor de voeg, die heel smal is en platvol ingevoegd. Ook wij zijn enthousiast over het effect van de willekeurige legging van de schakeringsrichting. De ruimte oogt neutraler omdat de vloer, ondanks zijn monumentale uiterlijk, met deze legwijze ondergeschikt wordt aan alle functies in het gebouw. Zo zie je maar weer hoe waardevol de wissel- en samenwerking is tussen Mosa en architecten.”

 

Verheylaan-10-UMC-Maastricht-07.jpg
UMC-Maastricht-02.jpg

 

Hoog technologische en gastvrije uitstraling

De opdracht die Architecten aan de Maas kreeg, was niet mals. Naast het nog altijd iconische ziekenhuis, dat in 1991 in gebruik werd genomen, moest een nieuw gebouw worden neergezet waarin gelijke functies een plek zouden krijgen. Daarvoor was niet alleen een postzegel aan bouwgrond beschikbaar, maar was ook een zeer ambitieus programma opgesteld. Nooijen: “We hebben de plek maximaal ingevuld binnen de stedenbouwkundige, maar ook onze en de opdrachtgevers esthetische randvoorwaarden. Het nieuwe gebouw mocht geen pleister worden ten opzichte van het spraakmakende, oude gebouw. We wilden een coherent geheel maken, waarbij verwante beeldtaal uitgangspunt was, zonder dat het een kopie werd. Bovendien moest het ook diezelfde ‘state of the art’ uitstraling hebben. Zowel qua interieur als exterieur. Dat leidde tot een fascinerende zoektocht en bijzondere oplossingen. Een voorbeeld hiervan is de zuidgevel die volledig is bedekt met zonnecellen. Deze voorziet het MUMC+ van energie en is daarmee tevens een statement over hun maatschappelijke rol en bedrijfsvoering.



"We hebben de plek maximaal ingevuld binnen de stedenbouwkundige, maar ook onze en de opdrachtgevers esthetische randvoorwaarden."

In de keuzes die je hierin maakt als architect, moet je je opdrachtgever meenemen. Dat geldt niet alleen ten aanzien van ontwerpen en materialen, maar juist ook in het overkoepelende beeld dat je als ontwerper wilt creëren. Voor ons was het van meet af aan duidelijk dat dit gebouw een gastvrije en geruststellende, warme ambiance moest hebben. Dat sprak ook MUMC+ aan. Overkoepelend in onze visie was dan ook dat het daglicht tot in het hart van het gebouw moest kunnen doordringen. Net zoals op het plein en in de serrehal van de oudbouw. Dat was een flinke uitdaging. We moesten het aantal vierkante meters minutieus gebruiken en rekening houden met de diversiteit aan functies als poli’s, kantoren, logistiek centrum en o.k.’s. Om de juiste sfeer te creëren hebben we vervolgens gewerkt met lichte houtprint binnengevels, geperforeerde materialen om geluid te dempen en dus Solids. Een warme, matte tegel. Ik kan zeggen dat de krappe ruimte ons veel denkwerk heeft gekost, maar dat ik na zo’n jarenlang proces van tekenen, toevoegen en schrappen toch de ontspannen, moderne sfeer en verwantschap met de oudbouw zie die we voor ogen hadden. Dat maakt me zeker trots.”

 

Verheylaan-10-UMC-Maastricht-02.jpg
Projectdetails
Project: UMC Maastricht
Architect: Architecten aan de Maas
Locatie: Maastricht
Oppervlakte: 5.000 m2
Oplevering: 2017
Mosa-serie: Solids
Meer informatie

Wij stellen hoge eisen aan de advisering en ondersteuning. Dit betekent dat we actief het gesprek opzoeken en interesse tonen in wat u beweegt. U heeft vragen over dit projecten of de mogelijkheden voor uw project bespreken?

Contact Mosa