Naar referenties en case-studies

 

La Fabrique De Lunettes Parijs: Back to the future

"Ons doel: een oud bankgebouw in de oude, maar hippe Parijse wijk Le Marais omtoveren in een moderne optiek. Dat is het resultaat van een prettige samenwerking tussen de firma en onze klanten. Wij hebben het interieur van de optiek zo ontworpen, dat het de sfeer van de jaren 50 uitstraalt, maar toch kan voldoen aan de verwachtingen van de hedendaagse consument.", aldus Marc Ifrah van Marc Ifrah Architecture.


De winkel bevindt zich op de begane grond van een gebouw dat gebouwd is in de stijl van Hausmann. De winkel bevindt zich in een grote ruimte die is opgedeeld in diverse kleinere kamers, net zoals bij een flat: een wachtruimte, een woonkamer, een speelkamer en een werkkamer. De werkplaats zit achter een glazen muur, zodat klanten een kijkje in de keuken kunnen nemen en de opticiens aan het werk kunnen zien. Zo voelen klanten zich al snel op hun gemak in deze huiselijke sfeer. De architect liet de boog zwart schilderen en gebruikte lichtgeel en blauw op de muren om deze indeling nog sterker te benadrukken.

 

La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-06.jpg
La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-01.jpg

 

De wandvitrines zijn volledig op maat gemaakt en losjes geïnspireerd op de schilderkunst van Piet Mondriaan. In het bovenste gedeelte worden de brillen gepresenteerd tegen een verlichte achtergrond. Het onderste gedeelte van de vitrine dient als een gemakkelijk bereikbare opslag voor de monturen en ander materiaal. Daarnaast bestaat het onderste, gesloten gedeelte uit rode, gele en blauwe vierkanten en rechthoeken. 
 
De vorm en afmeting van de vitrines zijn aangepast aan de specifieke behoeftes van de winkeleigenaren. Bovenop elke vitrine staat een gekantelde spiegel, zodat de klant een model ook meteen kan passen en kijken hoe dat eruit ziet. Vanwege de hoek liet de architect de ruimte onder elke spiegel bedrukken met de merknamen en met informatie over de brillen, zodat ze beter leesbaar zijn via de spiegel. Naast het feit dat de klant zo nuttige informatie krijgt, geeft het natuurlijk ook een grappig effect.

 

La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-07.jpg
La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-04.jpg


"Ze brachten vele dagen door op Parijse rommelmarkten, op zoek naar echte meubels uit de jaren 50."

 

Het uiterlijk van de winkel wordt daarnaast aangevuld met de opvallende vloer, die bestaat uit tegeltjes van elk 10 bij 10 centimeter in twee kleuren: licht- en donkergrijs. Deze Mosa-tegels zijn in een pied-de-poule-motief gelegd. Alle meubels, van de stoelen en tafels tot aan de bank, inclusief alle accessoires, zijn met de grootste zorg uitgekozen door de eigenaren: ze brachten vele dagen door op Parijse rommelmarkten, op zoek naar echte meubels uit de jaren 50.

 

La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-02.jpg

 

Als kers op de taart heeft de architect twee grote eikenhouten panelen gebruikt als toegangsdeuren, die op scharnierassen draaien. Deze openen naar binnen toe, zodat voetgangers buiten geen hinder ondervinden van de deuren.

 

La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-08.jpg
La-Fabrique-des-Lunettes-Paris-05.jpg
Projectdetails
Project: La Fabrique de Lunettes
Architect: Marc Ifrah Architecture
Locatie: Parijs (Frankrijk)
Oplevering: 2011
Mosa-serie: Global Collection
Meer informatie

Wij stellen hoge eisen aan de advisering en ondersteuning. Dit betekent dat we actief het gesprek opzoeken en interesse tonen in wat u beweegt. U heeft vragen over dit projecten of de mogelijkheden voor uw project bespreken?

Contact Mosa